top of page
Enzo met vlees.jpg

Natuurlijk rauwe voeding

Niet alleen genetische omstandigheden, maar zeker ook voeding en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol om een soort, ras en individu gezond te houden. Voldoende beweging en uitdaging in evenwicht met voldoende rust en goede voeding zijn daar hele belangrijke factoren bij. Mijn honden en de pups die bij ons geboren worden, krijgen een voeding die goed aansluit bij het diersoort hond.

Natuurlijk rauwe voeding

Rauw vlees voeren wordt een steeds bekender fenomeen in de hondenwereld. Of beter gezegd: rauw vlees voeren komt terug. Brokvoeding is namelijk pas echt iets van de laatste 50 jaar. Ondanks dat de domesticatie van de wolf vermoedelijk 25.000 jaar geleden plaats vond (J. Bradshaw, 2011), zij er een aantal essentiële dingen gelijk gebleven tussen de wolf, d voorouder van de hond en dat van de hond zoals wij die nu kennen. Zo komt het DNA van de hond nog voor 99,8% overeen met dat van de wolf en het maag- darmstelsel is zelfs identiek gebleven. (E. van Gijtenbeek, 2009) Honden hebben geen evolutie doorgemaakt waarmee ze in staat werden gesteld te leven van plantaardig voedsel zoals bijvoorbeeld granen, rijst of zetmeel en al helemaal niet van suiker, E-nummers, geur-, kleur, of smaakstoffen. De hond is in dat opzicht dus niet geëvolueerd en hebben nog een identiek verteringstelsel met hun voorouders (G. Krukonis, 2009). Honden zijn echte carnivoren (V. Aspinall en M. O’reilly, 2004) en de voeding die de minst gezondheidsklachten geeft is voeding die bij het DNA van een carnivoor past.

 

“Vanuit evolutionair standpunt bekeken is het duidelijk dat onze honden, net als wij, alleen die voedingsmiddelen zouden moeten eten waarop ze zijn geëvolueerd als ze tenminste een goede gezondheid willen krijgen en houden.” (I. Billinghurst, 2005).

We hebben het dan over rauwe vlees voeding. Binnen het rauw voeren zijn er een aantal stromingen en manieren. Zo is er bijvoorbeeld KVV. Dit staat voor kant en klare vers vlees voeding en is in steeds meer dierenspeciaalzaken, webshops en zelfs supermarkten verkrijgbaar. Dit zijn kant en klare rauwe en gemalen producten die door de producent al zijn samengesteld. Dit is compleet voer en kan zo aan de hond gegeven worden nadat het is ontdooit. Echter zit er een groot verschil in kwaliteit en prijzen van de vele KVV merken die momenteel op de markt zijn.

Een andere mogelijkheid is de rauwe vlees voeding zelf samenstellen voor de hond. De voeding kan dan in grotere, ongemalen stukken aangeboden worden. Een voordeel van het eten aanbieden in grote stukken of prooidieren, is dat honden op deze manier echt moeten kauwen op het eten. Dit bevorderd o.a. de gezondheid van het gebit en de hond is er langer mee bezig, een hele natuurlijke manier van verrijking.

Het zelf samenstellen is gevarieerd, waarmee competitieve inhibitie voorkomen wordt. (E. van Gijtenbeek, 2012). Voor het zelf samenstellen is het wel noodzakelijk om vooraf goed in te lezen. Zo is het o.a. belangrijk dat de voeding aan bepaalde percentages voldoet: in een week ong. 40% spiervlees, 40% goed bevleesde botten en 20% orgaan.

Doordat rauwe vers vlees voeding vers en onbewerkt gevoerd wordt, is het bot soepel en goed verteerbaar waardoor er geen splintergevaar is, bezit deze voeding vitamine en mineralen van natuurlijke kwaliteit en bezit het vlees de meest natuurlijk bron van eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze voeding wordt door het maag-darmkanaal goed geaccepteerd en zal voor een beperkt volume aan ontlasting zorgen.

Website en leestips over voeding:
Voerwijzer.com

IMG-20211221-WA0026_edited.jpg
bottom of page